Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφορικά με τα κλεμμένα αυτοκινητα . Η αύξηση στις τις κλοπές αυτοκινήτω που παρατηρείται αποδεικνύει την εξέλιξη των κλεφτών στην χώρα μας, καθώς πλέον μπορούν να «εξαφανίσουν» ένα Ι.Χ. μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η συνέχεια τις περισσότερες φορές είναι γνωστή, αφού ελάχιστες είναι οι φορές που ο ιδιοκτήτης κατάφερε να πάρει πίσω το αυτοκίνητό του. Η Αστυνομία καταβάλει πάντα τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, ωστόσο ούτε το 50% των ερευνών για τα κλεμμένα οχήματα δεν έχουν αίσιο τέλος. Έτσι λοιπόν, εμείς θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές, αναφορικά με το τι πρέπει να προσέχετε για να μην κάνει. φτερά το αγαπημένο σας αυτοκίνητο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, ενώ το 2007 κλάπηκαν 22.516 οχήματα, το 2008. εξαφανίσθηκαν 23.549 τροχοφόρα. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση που αγγίζει το 4.6 %! Το νούμερο αυτό φοβίζει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, όχι μόνο στην Αττική (όπου σημειώνονται στατιστικώς οι περισσότερες κλοπές) αλλά σε όλες τις περιοχές της χώρας. Άλλωστε οι κλέφτες δεν κάνουν. διακρίσεις σε παλιό ή καινούριο αυτοκίνητο, αφού πλέον σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί, θεωρείται δεδομένο πως έχουν στα χέρια τους ιδιαίτερα αναπτυγμένη τεχνολογία, ικανή να αντιμετωπίσει με σχετική ευκολία, τα περισσότερα αντικλεπτικά συστήματα που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το 2008 οι υποθέσεις κλοπής που εξιχνιαστήκαν δεν πλησίασαν ούτε τις μισές. Συγκεκριμένα μόλις το 43% των αυτοκινήτων που εκλάπησαν επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες τους! Οι υπόλοιποι έμειναν απλά με την φωτογραφία του παλιού τους αυτοκινήτου, καθώς το πιθανότερο είναι να μην το ξαναδούν ποτέ. Ένα μεγάλο ποσοστό Ι.Χ. διαλύονται και διοχετεύονται στην αγορά με τη μορφή ανταλλακτικών. Τα κλεμμένα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά κρατούνται σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις πριν πωληθούν. Υπάρχει περίπτωση αυτοκινήτων που είχαν κλαπεί στη Γερμανία και στη συνέχεια βρέθηκαν σταθμευμένα σε δρόμους της Αθήνας, αλλά και σε κάποιο ιδιωτικό parking.
Συμβουλές….λίγες και καλές!
Αν κάποιος από τους επαγγελματίες του χώρου, έχει «βάλει στο μάτι» το αυτοκίνητό σας, τότε είναι πολύ δύσκολο να καταφέρετε να το γλιτώσετε. Ωστόσο οι περισσότερες κλοπές διαπράττονται από μη επαγγελματίες, από τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε ή έστω να τους καθυστερήσουμε. Ακόμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού κανένας κλέφτης δεν θέλει να απασχοληθεί πολύ ώρα με ένα συγκεκριμένο όχημα, καθώς τότε κινδυνεύει να γίνει αντιληπτός από κάποιον περαστικό.
Έτσι λοιπόν, τα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να προστατέψετε τα αυτοκίνητά σας, είναι η χρήση αντικλεπτικών συστημάτων (συναγερμών), η αλλαγή θέσης στάθμευσης όταν δεν χρησιμοποιείται για μεγάλο διάστημα και φυσικά η φύλαξη του σε γκαράζ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε, είναι η στάθμευση των Ι.Χ. σε ασφαλείς περιοχές και όχι σε μέρη που είναι απομακρυσμένα από σπίτια και γενικότερα από κεντρικούς δρόμους.
Φυσικά δεν αναφερόμαστε στα «κλασικά» μέτρα, στο ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το αυτοκίνητο σας ξεκλείδωτο, ακόμα και αν τρέχετε σε ένα κατάστημα για μόλις ένα λεπτό και στο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντικείμενα αξίας σε εμφανή σημεία. Το τελευταίο μάλιστα είναι πολύ απλό, όμως και ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι περισσότερες κλοπές έχουν γίνει με αρχικό στόχο αντικείμενα που. γυάλιζαν στους επιτήδειους από έξω.