Πρόταση του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο για απόσυρση υπερήλικων αυτοκινήτων!

Η απόσυρση αυτοκινήτων είναι μεγάλο θέμα και σημαντικό απο πολλές απόψεις. Σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει μείνει αρκετά πίσω όσον αφορά το θέμα της απόσυρσης των παλιών αυτοκινήτων, τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Πρόταση για απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων
Πρόταση για απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων

Για αυτό λοιπόν το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων πρότεινε στα αρμόδια Υπουργεία την εφαρμογή 6ετους προγράμματος, για την περίοδο 2010-2015, επιδοτούμενης απόσυρσης υπερήλικων και ρυπογόνων αυτοκινήτων όπως και παράλληλο πρόγραμμα επιδοτούμενης αντικατάστασής τους με αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας φιλικά προς το περιβάλλον.

Δεν πρόκειται απλώς για μία πρόταση η οποία προσεγγίζει γενικά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αντίθετα, περιλαμβάνει ειδική μελέτη και πρωτοποριακές εισηγήσεις, ώστε να βρεθεί μία λύση που θα βοηθήσει τόσο την εθνική οικονομία όσο και το περιβάλλον.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο, τα χρήματα για τις επιδοτήσεις που θα δίνει το κράτος ώστε να αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες των υπερήλικων αυτοκινήτων  νέα σύγχρονα μοντέλα, θα καλύπτονται πλήρως από το έσοδο μικρού ετήσιου «τέλους ρύπανσης» το οποίο θα πρέπει να επιβληθεί σε όσους έχουν στην κατοχή τους οχήματα ηλικίας 15 ή περισσοτέρων ετών.

Το τέλος αυτό θα λειτουργήσει μάλιστα και ως αντικίνητρο για τη διατήρηση στην κυκλοφορία τέτοιων αυτοκινήτων που δυστυχώς για τη χώρα μας αποτελούν ποσοστό 27% του εθνικού στόλου, όταν το μέσο αντίστοιχο ποσοστό των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών δεν υπερβαίνει το 5%!