Το Nissan-Prairie -EV είναι ένα μοναδικό αυτοκίνητο και η τεχνολογία του δικαιώνεται απο τις εξελίξεις και την τεχνολογική πρόοδο της εποχής μας. Ακόμα μία αυτοκινητοβιομηχανία είναι έτοιμη να παρουσιάσει το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητό της. Πρόκειται για τη Nissan, η οποία ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τις εργασίες κατασκευής μπαταριών ιόντων λιθίου που κράτησαν περίπου για 20 χρόνια!

«Είχαμε αρχίσει τις έρευνες για τις μπαταρίες λιθίου από το 1990 και δύο χρόνια αργότερα συνεργαστήκαμε και με τη Sony» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχιμηχανικός της Nissan, Χιντεάκι Χόρι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χόρι, το 1995 η Nissan κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο με μπαταρίες λιθίου το Prairie EV, μερικά μοντέλα του οποίου πωλήθηκαν μάλιστα δοκιμαστικά σε επιχειρήσεις. «Διαπιστώσαμε με έκπληξη πέρυσι ότι αρκετά τέτοια αυτοκίνητα εξακολουθούν να κυκλοφορούν ακόμη», αποκάλυψε ο έμπειρος αρχιμηχανικός.
«Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι επιστήμονες δεν πίστευαν σε αυτή την τεχνολογία», σχολίασε ο καθηγητής Χόρι και πρόσθεσε: «οι ανταγωνιστές της Nissan, η Toyota και η Honda, είχαν στραφεί μάλιστα, αρχικά, στις μπαταρίες νικελίου, καθώς πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν επαρκή ισχύ με τους συσσωρευτές λιθίου».
Οι τεχνικοί της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας όμως, πιστοί στις. ικανότητες των συσσωρευτών λιθίου, έχουν κάνει εκατοντάδες δοκιμές και εκτιμούν πλέον ότι μπορούν να στηριχθούν σε αυτούς, υποστηρίζοντας πως θα έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 χρόνων.